P. FREŠO: Hrozí, že Smer-SD bude chcieť posilniť právomoci prezidenta SR

08.09.2012 Bratislava

Bratislava 8. septembra (TASR) - Je povinnosťou stredopravých strán postupovať spoločne pri výbere kandidáta na post prezidenta SR, pretože už v súčasnosti je úplne jasné, že ľavica reprezentovaná vládnym Smerom-SD, bude mať len jedného kandidáta. Vyhlásil to dnes predseda opozičnej SDKÚ-DS Pavol Frešo po rokovaní Ústrednej rady strany v Polomke.

"Dokonca tu hrozí, keďže vidím, že sa odsúva ten ich termín ohlásenia kandidáta (Smeru-SD) na post prezidenta, že sa zmenia aj prezidentské právomoci, aby sa posilnila pozícia prezidenta a smerovali sme možno k nejakému prezidentskému systému," poznamenal Frešo.

Šéf SDKÚ-DS po rokovaní rady zdôraznil nevyhnutnosť spolupráce opozičných strán. Ich úlohou je podľa neho hľadať spoločné témy, ktoré ich budú spájať, namiesto toho, aby neustále poukazovali na svoje rozdiely. Prvou významnou skúškou takejto kooperácie aj na personálnej úrovni by mohli byť už blížiace sa komunálne voľby. Stredopravé strany by mali podľa Freša vytvoriť spoločný program, na základe ktorého by následne vybrali aj jednotlivých kandidátov. Či sa sám bude uchádzať o znovuzvolenie za predsedu Bratislavského samosprávneho kraja, neprezradil.

"Som presvedčený, že pokiaľ ľudia uvidia, že sme schopní spolupráce, že máme viac hodnôt, ktoré nás spájajú, ako tých, ktoré nás delia, tak aj dôvera v to, čo robíme, bude vzrastať. Ja len pripomeniem, že pád predošlej vlády práve zapríčinilo absolútne a úplne prioritne a nepochopiteľné zvýrazňovanie všetkých rozdielov," dodal Frešo.
 

Vyberte región